Modevetare, vad blir man då?…

…Är frågan jag oftast får när jag berättar att jag pluggar modevetenskap. Ja, jag ser det inte som att jag nödvändigtvis blir något, snarare än att jag får något, en utbildning inom mitt ämnesområde som jag kan välja att applicera som jag vill. Utbildningen i modevetenskap öppnar upp ett kritiskt tänkande och förmågan att analysera och dra egna slutsatser, vilket säkert inte är unikt för just denna universitetsutbildningen. Men att få de redskapen inom modebranschen, som ändå är den bransch jag verkar i, känns värdefullt. Modebranschen är inte den bransch som har det mest ”seriösa” ryktet utan kritiseras ofta för att bara vara ytlig och kommersiell, vilket jag håller med om till viss del. Men mode handlar inte enbart om kläder och höstens trendiga jackor, utan om så mycket mer runt omkring; frågan kring identiteten, konsumtionskultur, samhällsekonomi, globala nätverk, textilproduktion och mycket mer. Så bara för att man jobbar inom eller utbildar sig inom modebranschen betyder det inte att man nödvändigtvis endast bryr sig om vilken färg som är trendigast i höst.

Don’t get me wrong, jag älskar glossiga modemagasin, shoppingtips, höstens trender och modeveckor. Men det ena behöver inte utesluta det andra. Jag ser det bara som en tillgång att jag har en utbildning att stå på, där jag kan hämta kunskap om olika modevetenskapliga teorier som oftast är applicerbara på dagens modesamhälle. Dock förändras modebranschen ständigt och modecyklarna går snabbare, så bara för att jag har en utbildning om modevetenskap betyder inte det att jag kan hela branschen. Att studera på universitet ger oftast ingen branschvana utan det är något man får se till att skaffa själv. Det är också en del av modebranschens uppbyggnad, på gott och ont. Många tidningsredaktioner, stylister, produktionsbolag går runt på praktikanter eller lågavlönade assistenter, vilket inte heller ifrågasätts så ofta. För de som får den där eftertraktade praktikplatsen vet at det handlar om att börja någonstans och skaffa sig erfarenhet innan man har chans att få betalt. Fråga mig, jag har själv gjort praktik för att samla på mig erfarenhet men också jobbat som en följd av mina praktikplatser.

Modebranschen är som sat ingen bransch som man ”utbildar sig till” om man inte satsar på bli designer. Modebranschen idag verkar dock inte skilja på designers och bloggare, för nuförtiden har varenda storbloggare en egen kläd-, smyckes- eller skokollektion som säljs på nelly.com eller liknande. Det är dock en hel annan diskussion som jag inte vet tillräckligt mycket om för att uttala mig. Konstaterar bara så länge. Min poäng här var att många inom modebranschen ej besitter en utbildning utan har istället jobbat sig upp, vilket absolut inte är fel väg att gå. Men det jag hoppas få ut av min utbildning är att kunna tillföra ett nytt perspektiv och tankesätt.

Jag är samtidigt medveten om att jobben inte finns i överflöd eller att samhället har ett stort behov av just modevetare, men jag hoppas att vi som utbildar oss inom modevetenskap ändå verkar som någon slags  ambassadörer och kan förmedla ytterligare en dimension av mode och vad begreppet innebär. För allt handlar inte bara om dagens outfit utan också om hur vi individer anpassar oss i den sociala kontexten eller om hur våra kläder produceras.

För att läsa mer om utbildningar inom modevetenskap på Stockholms Uiversitet; klicka här.

Annonser
Taggad , , , , , ,

En tanke på “Modevetare, vad blir man då?…

  1. Lovisa skriver:

    Hej! Jätteintressant att läsa detta inlägg då jag funderar på just modevetenskap som huvudämne på kulturvetarlinjen. Får jag fråga vad du gör idag? Maila mig gärna! Mvh Lovisa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: