H&M startar återvinning – men för vems vinning?

Läste i DN 6 december i år att H&M ska satsa på återvinning i butikerna. Projektet går ut på att man som kund kan lämna in kläder, både trasiga och hela, men tröttnat på och sedan få en rabattcheck att handla för i butiken. De vill åt kläderna som inte är hela och som inte skänks till välgörenhet, för att minska sopberget,  de kläder som oftast handlar i soporna. På frågan om inte transporterna till Tyskland är miljöförstörande i sig försvarar sig H&M med följande: ”Får ett plagg ett andra liv står transporterna för en liten del av energiuttaget under klädernas livscykel. Dessutom är det rationellt eftersom vi har kapacitet i returtransporterna till våra lager.” 

Jag vill gärna tycka att detta är ett bra initiativ och kanske skulle jag hylla det om jag inte var så insatt i branschen och industrin som jag är i dagens läge. För min tanke blir ganska direkt att; vem tjänar på det här, miljön eller H&M? Om kunderna som lämnar in sina trasiga kläder får rabattkuponger att handla för, handlar vi inte ännu mer hos H&M då? Och när de kläderna går sönder efter sin korta livslängd gör vi samma sak igen… Så hur stor nytta gör då egentligen klädinsamlingen för den globala miljön? Vinsten, som det ändå förväntas av H&M att det ska bli ska: ”investeras i projekt som utvecklar tekniken i återvinningen av textilier samt till sociala projekt i vår leverantörskedja, säger Henrik Lampa.” 

Men projektet har inte startat upp än så jag hoppas på en uppföljning med försäljningsstatistik så det går att utläsa svart på vitt vem som är vinnaren i återvinningen!

Annonser
Taggad , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: